Nem maradnak el a választások

Mélyreható reformra van szükség az egészségügyben – jelentette ki kedden Klaus Iohannis, hangsúlyozva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „rossz politikát” folytatott.

Az államfő szerint Románia a rangsor végén kullog a közegészségügy számos paraméterét tekintve, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, az oktatásra, a hosszú távon a lakosság egészségi állapotán javító országos programokra. „Ennek érdekében mélyreható reformra van szükség az egészségügyben. Egy más típusú kormányzás kell, mint amiben az elmúlt 30 évben részünk volt. A PNL az egyetlen párt, amely képes előállni egy másfajta politikával, amely képes egy autentikus reform végrehajtására, természetesen a választásokat követően kialakuló új parlamenti többséggel közösen” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezleten.

Iohannis szerint a PSD „rossz politikát” folytatott az egészségügy terén.

Az államfő kedden a járványkezelő intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat államtitkárral, valamint Alexandru Rafilával, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és a PSD képviselőjelöltje. Utóbbi kapcsán Iohannis azt mondta, WHO-képviselői minőségében kapott meghívást az egyeztetésre, nem jelöltként.

Az elnök szerint jelen helyzetben kizárt, hogy együttműködjenek a PSD-vel e tekintetben, mert a szociáldemokraták eddig csak fékezni, akadályoztatni próbálták a kormány intézkedéseit.

Várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg Románia az első adagot a koronavírus elleni vakcinából – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani, a teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor.

Iohannis leszögezte, valamennyi európai országban rohamosan romlik a járványhelyzet, egyre nagyobb a lakosság megfertőződésének kockázata. „Mindannyian nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy mielőbb sikerülni fog kifejleszteni egy biztonságos és hatékony vakcinát a COVID-19 ellen. A nemzetközi erőfeszítések azt igazolják, hogy mindenki nagyon szeretné már ezt az oltóanyagot” – fogalmazott.

Hozzátette, Románia is részese az Európai Bizottság által kötött megállapodásoknak, és amint elérhetővé válik a vakcina, több mint 10 millió adagot fog kapni az ország. Az óriási kereslethez képest alacsony gyártási kapacitás miatt több szakaszban kapják majd meg az európai államok az oltóanyagot. „A legkedvezőbb forgatókönyv szerint Romániába a jövő év első negyedében érkezik meg az első adag” – nyomatékosította.

Iohannis arról is beszélt, hogy előbb az egészségügyi dolgozókat és a kockázati csoportokba tartozókat oltják be. „A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor” – hangoztatta.

Rámutatott, az EU keretében kötött egyezmények értelmében valamennyi európai ország egyszerre kapja majd meg az oltásokat.

Az államfő szerint világos, egyértelmű és átlátható kommunikációra van szükség a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

Elmondása szerint ugyanakkor felkérte az egészségügyi minisztert, készítsenek egy tervet az oltások beadásához szükséges kellékkel való ellátottság biztosítása érdekében, illetve egyeztetett a tárcavezetővel a vakcinák tárolásával és szétosztásával kapcsolatos logisztikáról is.

Klaus Iohannis államfő kedden a járványkezelő intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat államtitkárral, valamint Alexandru Rafilával, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetnél.

A szakemberek szerint nem szükséges elhalasztani a decemberi parlamenti választásokat a COVID-19-pandémia miatt – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtótájékoztatóján.

„Jelenleg nem fontolgatjuk a választások elhalasztását, és a szakértők sincsenek azon a véleményen, hogy erre szükség lenne” – fejtette ki Iohannis.

Az államfő példaként említette az Amerikai Egyesült Államokban zajló elnökválasztást, ahol szerinte a járvány szempontjából sokkal súlyosabb a helyzet, mint Romániában.

„Meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését, és akkor lehetséges lesz a választások megszervezése is” – szögezte le Iohannis.

Kifejtette, a szeptember végi választásokra is kidolgozták a megfelelő egészségügyi intézkedéseket, és be is tartották azokat.

Ami pedig a kampányt illeti, Iohannis rámutatott, hogy az valóban más lesz, mint a korábbi években: „Világos, hogy ahol a fertőzési ráta magas, ott kizárólag az online térben és a médiában fog zajlani a kampány”.

A koronavírus terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedéseknek van eredményük, ezek hiányában nem csupán a romániai, de valamennyi európai egészségügyi rendszer összeomlott volna a járvány súlya alatt – jelentette ki szintén kedden Klaus Iohannis államelnök.

„A korlátozó intézkedések kétségtelenül eredményesek. A korlátozások nélkül a romániai és az összes európai egészségügyi rendszer összeomlott volna” – mutatott rá az államfő.

Kifejtette, a korlátozó intézkedéseket azért hozták meg, hogy a pandémia hatásait csökkentsék, hogy minél kevesebben fertőzödjenek meg addig, amíg a vakcina készen lesz.

„Senki nem képzelte azt, hogy a korlátozások véget vetnek a pandémiának, azt azonban mindannyian tudjuk, hogy sikerült ellenőrizni a járvány terjedését, és ez a továbbiakban is így lesz. Ahhoz azonban, hogy a pandémia véget érjen, szükség van az oltásra” – nyomatékosította.

AGERPRES

%d blogger ezt szereti: