Tombol a járvány

Klaus Iohannis államelnök pénteken kijelentette, nem szeretné, hogy visszatérjünk a szükségállapothoz, de szerinte be kellene tiltani a sok ember részvételével zajló rendezvényeket.

„Elismétlem: nem áll szándékomban visszatérni a szükségállapothoz. Léteznek annál kevésbé szigorú intézkedések, amelyek még hatékonyabbak is. A legjobb óvintézkedés a védőmaszk használata, a távolságtartás és a higiénia. Nem szükséges lezárni az egész országot. A maszkviseléshez nem kell szükségállapot. Ebben a fázisban nem áll szándékomban újra bevezetni a szükségállapotot, de szorgalmazom a távolságtartást, a védőmaszkot” – mondta Iohannis, miután Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel közösen látogatást tett az Országos Közegészségügyi Intézetben (INSP).

Azt állította ugyanakkor, hogy be kellene tiltani egy időre az esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket, mert ezeken nehezebb az ellenőrzés, és sok esetben a résztvevők nem tartják be a szabályokat.

Ami az egészségügyi intézmények helyzetét illeti, az államelnök hangsúlyozta, ő nem híve a hirtelen, fejetlenül hozott döntéseknek, mindent jól át kell gondolni, hogy ne álljon elő ismét az a helyzet, hogy bizonyos kórházakban növelték ugyan az intenzív terápiás ágyak számát, csak éppen szakember nem volt elég, így az egész erőfeszítés hiába való volt.

„Az intézkedéseket ésszel kell meghozni, ott kell bővíteni, ahol van elegendő szakember, orvos, humán erőforrás” – mondta Iohannis, hozzátéve, hogy hálás az egészségügyi dolgozóknak, akik ebben a nehéz időszakban áldozatosan végzik munkájukat.

AGERPRES