Rövidesen fizetik az előleget

Október 16-án megkezdik a területalapú támogatás előlegének folyósítását – tájékoztat közleményében a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

A dokumentum szerint a támogatás összege 1,94 milliárd euróra rúg.

Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy „ez a pénz időben eljusson a gazdákhoz”.

Az előleg, amelyet az Európai Központi Bank október 1-je előtti legutolsó árfolyamán, lejben fizetnek, a támogatási összeg 70%-át teszi ki.

A mezőgazdasági minisztérium arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a kormány október elsejei ülésén megszabta a 2020-as évre járó egységes területalapú mezőgazdasági támogatás hektáronkénti összegét, az átcsoportosítással nyújtható (redisztributív) támogatás összegét, a klíma-és környezetkímélő gazdálkodási (zöldítési) támogatás összegét, a fiatal gazdáknak nyújtott támogatás összegét, és állattenyésztési ágazatban a juh- és kecsketenyésztőknek járó csatolt támogatási rendszer felső határértékét.

A határozat értelmében a mezőgazdasági termelők az egységes területalapú támogatási rendszer keretében 98,7381 eurót kapnak hektáronként. Szintén jóváhagyták a redisztributív támogatások összegét: 5 euró/hektár azok számára, akik 1 és 5 hektár közötti területen gazdálkodnak, 48,1053 euró/hektár az 5 és legfeljebb 30 hektár közötti területen gazdálkodók számára.

A zöldítésre vonatkozó támogatást 57,8245 euróban, a fiatal gazdálkodók esetében pedig 36,6119 euróban állapították meg hektáronként.

A jogszabály értelmében 71,3 millió euró a juh- és kecskefajok kapcsolt támogatási rendszerében történő közvetlen kifizetések keretösszegének felső határa. Az egységnyi összegeket az APIA számítja ki, a becsült összeg 17,9 euró lesz állatonként.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium szerint 800.000 gazda fog részesülni a felsorolt támogatások valamelyikéből.

Forrás: AGERPRES