A növekedés, a beruházások és az innovációk 25 éve

A MOL Románia az első romániai MOL töltőállomás megnyitásának 25 éves évfordulóját ünnepli, ez idő alatt mintegy 200 millió dollárt fektetett be a kiskereskedelmi hálózat és logisztikai rendszer szerves bővítésébe és korszerűsítésébe, és ezen kívül két fontos piaci szereplőt vásárolt fel – Shell (2004) és Eni/Agip (2014) – egy koherens, hosszú távú fejlesztési terv keretében.

Mára a MOL Románia ügyfeleit 234 töltőállomásból álló hálózat szolgálja ki, a vállalat emellett Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu) két üzemanyagraktárt, Mezőtelegden egy LPG (autógáz) terminált, valamint kenőanyag és petrolkémiai részlegeket működtet, továbbá magánszemélyeket és vállalatokat célzó, kiterjedt termék- és szolgáltatásportfoliót fejlesztett ki. A MOL Románia több mint 250 közvetlen alkalmazottja mellett országszerte több mint 2700 személy dolgozik a töltőállomásokon.

A vállalat átfogó átalakulási folyamaton megy keresztül, a cél, hogy az üzemanyag-kiskereskedelmen túlmutatóan teljes körű mobilitási szolgáltatóvá váljon, összhangban a fogyasztói magatartás változásával és Közép- és Kelet-Európa legnagyobb integrált olaj- és gázipari vállalata, a MOL-csoport fejlesztési stratégiájával.

„A MOL Románia az elmúlt 25 év alatt együtt növekedett a romániai gazdasággal, hozzájárulva annak fejlődéséhez is. Mindig szem előtt tartottuk ügyfeleink folyamatosan változó igényeit, innovatív termékeket és szolgáltatásokat kínálva számukra. Az elmúlt 25 év során a vállalat a MOL-csoport erőteljes támogatását élvezve és képzett szakembergárdája elkötelezett munkájának köszönhetően valósította meg hosszú távú fejlesztési stratégiáját. Ma a MOL Románia dinamikus gazdasági szereplő, amelyik készen áll arra, hogy a kollégákkal, partnerekkel, ügyfelekkel és közösségekkel együtt folytassa a megkezdett utat” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A MOL-csoport vezetésének nevében szeretnék gratulálni a romániai csapatnak az elmúlt 25 évben elért sikerekért és a kiváló eredményekért. A romániai üzleti tevékenység és a román piac nagyon fontos pillér a MOL-csoport számára, és továbbra is nagy fejlődési és növekedési lehetőségeket látunk benne. További sikert és jó egészséget kívánunk a romániai csapat minden tagjának, valamint sok örömöt és elégedett mosolyt az ügyfeleinknek” – tette hozzá Ratatics Péter, a MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Egy vállalat, amelyik felkészült a jövőre

A MOL jövőképe a következő tíz évre nézve az, hogy a benzinkutakat integrált szolgáltatásokat nyújtó töltőállomásokká alakítsa át az utazók számára – legyen szó akár élelmiszerboltokról, kávészünetekről vagy elektromos autók töltéséről. A vállalat már megkezdte az átalakulási folyamatot, és fő célja, hogy lépést tartson az innovációs fejlesztésekkel, és az első számú választássá váljon a mozgásban lévő ügyfelek számára.

Általánosságban elmondható, hogy a MOL-csoport stratégiáját követve a MOL Románia fejlesztési stratégiája három fő pillérre összpontosít: digitalizáció, fejlesztés és diverzifikáció. Tovább fejlesztjük logisztikai rendszerünket és a töltőállomás hálózatot az országban, miközben diverzifikáljuk a portfóliónkban található termékeket és szolgáltatásokat, hogy megfeleljünk ügyfeleink folyamatosan változó igényeinek.

Az ügyfelek igényeire és a piaci trendekre való állandó odafigyelés számunkra ugyanolyan fontos, mint a munkatársainkkal való törődés, akiket különféle képzések és a MOL-csoport karrierfejlesztési programjaiban való részvétel révén ösztönzünk és támogatunk szakmai fejlődésükben. Ezenkívül – a MOL-csoport Kultúra 2030 programja keretében – a szervezeti kultúránk átalakítása is folyamatban van.

Mobilitás újragondolva

Az idők során a MOL Románia új kiskereskedelmi kezdeményezéseket vezetett be: például a 2015-ben elindított Fresh Corner gasztro koncepciót, vagy az elektromobilitás területén kifejlesztett szolgáltatásokat, amelyek keretében 2017 óta zajlik egy elektromos töltőhálózat kiépítése MOL Plugee márkanév alatt. A saját forrásokból és a NEXT-E páneurópai projekt keretében kifejlesztett töltőpontok jelenleg több mint 20 MOL Románia töltőállomáson állnak rendelkezésre.

Ugyanakkor változatos szolgáltatásokat és programokat kínáltunk ügyfeleinknek, például a MultiBonus hűségprogramot, vagy lehetőséget autómosásra, pénzátutalásra, romániai és magyarországi útdíjfizetésre, illetve a használt olaj leadására.

A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított: a MultiBonus program 2005-ben indult. Sikeres megvalósításának köszönhetően idővel folyamatosan nőtt törzsvásárlói bázisa.

A Fresh Corner koncepció a MOL töltőállomások kiskereskedelmi része, amely frissen őrölt kávék választékával, gasztro termékekkel és friss péktermékek kínálatával várja vásárlóit egy teljesen felújított térben. A Romániában 2015 nyarán bevezetett Fresh Corner koncepció kezdettől fogva nagy sikernek örvendett. 2015 és 2020 között az ügyfelek több mint 19 millió Fresh Corner kávét vásároltak.

B2B termékek és megoldások

Vállalati ügyfelei kiszolgálása érdekében a MOL Románia két üzemanyagraktárt működtet, Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG (autógáz) terminált Mezőtelegden. Emellett teljes körű üzemanyagkártya-portfólió áll az olyan vállalati ügyfelek rendelkezésre, amelyek tevékenysége belföldi és nemzetközi utazásokat feltételez; így 6000 töltőállomásból álló, kiterjedt európai hálózathoz van hozzáférésük, és könnyen szabályozhatják a költséghatékonyságot, a biztonságot és az üzemanyag-fogyasztást. A MOL Románia jogi személyek számára kialakított kínálatát kenőanyagok, bitumen, petrolkémiai termékek és LPG (autógáz) egészítik ki.

MOL, a közösségek megbízható partnere

Romániai jelenlétének 25 éve alatt a MOL nemcsak fontos gazdasági szereplő volt, hanem megbízható partnere is azoknak a közösségeknek, amelyek keretében működik. A MOL hosszú távú társadalmi felelősségvállalási programok és jelentős támogatások révén vesz részt a közösségek életében, konkrét igényeket kielégítve olyan kulcsfontosságú területeken, mint az egészségügy, az oktatás vagy a környezetvédelem. A MOL régóta működő CSR programjainak eddig több mint 250 000 kedvezményezettje és résztvevője volt, a programok keretében több mint 4 millió euróval támogatta a közösségeket. Ezenkívül az elmúlt két évben a MOL Románia több mint 1,5 millió euróval támogatott olyan projekteket, amelyek a romániai egészségügyi rendszer javítását célozzák.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 234 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4, elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

Közlemény