A zene és az idősek világnapja

Egyebek között a szépkorúakat ünnepeljük ma világnap körében. Az idősek mind nagyobb arányban vannak jelen az emberi társadalmakban. Fontos, hogy minden nemzedék megbecsülje őket. A zene mint a harmóniák művészete szintén kiemelkedő megbecsülésnek kell örvendjen. Az MTI összeállításával szolgálunk.

A CSALÁNKIÜTÉS VILÁGNAPJA: Európában 2014 óta rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a betegségben szenvedőkre. A krónikus csalánkiütés (urticaria) heveny viszketéssel, égő érzéssel, néha fájdalommal, látványos bőrtünetekkel járó betegség. Akut formájával minden ötödik ember találkozik élete során, a krónikus urticaria a népesség egy százalékát érinti, nagyban rontva életminőségüket.

A GAUCHER-KÓR NEMZETKÖZI NAPJA: A 2014-től tartott napon e ritka, de jól kezelhető betegségre hívják fel a figyelmet. A Gaucher-kór veleszületett, speciális enzimhiány okozta anyagcsere-betegség, amelynek következtében zsírszerű anyagok halmozódnak fel a szervezetben, többek között megnagyobbodott lép, májkárosodás, véralvadási zavarok, csontszövetpusztulás, maradandó mozgáskárosodás, csontfájdalom, csontritkulás alakulhat ki.

AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA: Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben határozott megtartásáról. Az idősödés kora a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól számítják. A világ 7,8 milliárd lakosa közül mintegy 850 millió 60 évnél idősebb, számuk 2050-re kétmilliárdra nőhet. Magyarországon több mint kétmillió 60 évnél idősebb ember él, számuk 1993 óta múlja felül a 15 éven aluliakét. Az elöregedés felgyorsulása a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása társadalmi és gazdasági szempontból is.

A MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA: A fejlett országokban az emlődaganatok száma a felnőtt korú nők körében eléri a tíz százalékot, ezért népbetegségnek nevezhető, az időben felismert mellrák 90 százalékos biztonsággal gyógyítható. E napon az aktivisták rózsaszínű szalagokat tűznek ki, nemegyszer épületeket is ilyen színűre díszítenek fel.

VEGETÁRIÁNUS VILÁGNAP: Az 1977-ben Amerikából indult kezdeményezés mára világméretűvé nőtte ki magát. A vegetarianizmusnak – melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék fogyasztását elveti – több formája létezik aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztása tilos még.

A ZENE VILÁGNAPJA: A hegedűművész Yehudi Menuhin kezdeményezésére döntött megtartásáról 1975-ben az UNESCO. Menuhin szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát pedig azért fontos megismernünk, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. Magyarországon is számos zenei programot szerveznek ezen a napon. (A zene ünnepét június 21-én tartják.)

Forrás: MTI