Megkezdődött a szavazás

Vasárnap reggel 7 órakor megnyitottak a szavazókörök, több mint 18 millió romániai állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat a következő négy évre.

A választópolgárok 18 794 szavazókörzetnél adhatják le voksukat.

A szavazóhelyiségek 21 órakor zárnak, ekkor ismertetik az exit poll felmérések eredményeit.

A COVID-19-világjárvány miatt új szabályok szerint zajlik majd a szavazás, a választópolgároknak be kell tartaniuk bizonyos óvintézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A helyhatósági választásokon a választások napjáig (szeptember 27-e is beleértendő) a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak, akiket nem tiltottak el a szavazástól, illetve nem vonták meg tőlük ezt a jogot jogerős bírói ítélettel; szavazhatnak még azok az uniós állampolgárok is, akiknek Romániába szól a lakhelyük vagy tartózkodási helyük.

Az önkormányzati választásokon az állampolgárok csak abban a községben vagy városban élhetnek szavazati jogukkal, ahol a lakhelyük vagy állandó tartózkodási helyük van.

A választópolgárok csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez lakcímük alapján tartoznak, és amelynek az állandó választói névjegyzékén szerepelnek.

A Központi Választási Iroda (BEC) szerint azok a választópolgárok, akik legkésőbb szeptember 4-éig cseréltek lakcímet, és kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket tartózkodási helyük címének alapján, csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez a személyi igazolványukban megjelölt tartózkodási hely címe alapján tartoznak, és pótlistára kerülnek, amennyiben nem igényelték az állandó választói névjegyzékbe való felvételt.

Az állampolgárok a következő, a román állam által kibocsátott, a szavazás napján érvényes személyazonosító okmányok valamelyikének felmutatásával voksolhatnak a vasárnapi választáson: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati igazolvány.

Azok a választópolgárok, akiknek a személyi igazolványa március 1-je és szeptember 27-e között veszítette érvényességét, szintén voksolhatnak ennek felmutatásával.

A vasárnapi helyhatósági választásokon részt vevő polgároknak a választott jelöltnek vagy jelöltlistának megfelelő négyzetre kell nyomniuk a „Votat” feliratú bélyegzőt.

A szavazásra jelentkező valamennyi állampolgár négy szavazólapot kap: egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a helyitanácsos-jelöltekkel, egyet a megyeitanácsos-jelöltekkel és egyet a megyeitanácselnök-jelöltekkel.

Forrás: AGERPRES