Tisztelt kaplonyiak!

Örömmel olvastam, hogy a választás előtt 48 órával a Magyar Polgári Párt helyi szervezete is közzétette a következő négy évre vonatkozó programját. Véleményem szerint a tervezetüket akár több héttel ezelőtt a a falu lakosai elé kellett volna tárják. Önöknek a falu csak az utolsó két napban számít?

A programjukban elmagyarázzák, hogyan is történik az ő részükről a költségvetés kialakítása. Szó, mi szó, elég furcsa hasonlatokkal élnek.

Azt is állítják: „rengeteg helyre kellene, csak sajnos nem mindig elég mindenhova. A költségvetés mértékéhez mérten lehet dolgozni, tervezni. Bizonyos prioritásokat kell megszabni, ami nem mindig tetszik mindenkinek.” A kérdésem: önök mi alapján szabják meg a falu prioritásait? Én úgy tapasztaltam, hogy az elmúlt négy évben nem voltak prioritások, és nem voltak víziók. Rengeteg dolgot sorolnak fel a terveik között. Ezek közül több valóban megvalósítható. Azonban jó tudni, hogy bőven lett volna idő, pénz és energia mindezek megvalósítására eddig is!

Aztán folytatom egy újabb idézettel: „felelősen gondolkodó ember, a falu anyagi helyzetéhez mérten tervez és ígér.” Ígéretek voltak, a tervezés pedig úgy néz ki, hogy várat magára. Rengeteg befejezetlen dolgot szeretnének véghez vinni, amihez sajnos nem volt elég a négy év. A polgármester úr immár a ráadásban dolgozik, hiszen a világjárvány miatt meghosszabbodott a mandátuma. Ebben a ráadásban a kultúrházzal szembeni tetőszerkezet volt kicserélve (részben, csak az utcafront felől), továbbá egy parkolók kialakítására futotta a kultúrotthon és a községháza előtt (ebben az esetben másokkal együtt hiányolom a kerítés létét).

A kérdésem az, ha júniusban megtartották volna a helyhatósági választásokat, tisztelt kaplonyi lakosok, döntsék el önök, hogy Kaplony milyen kézzelfogható változásokon ment volna keresztül.

Érthetetlenül állok azon tény előtt, hogy a mai napig Kaplony községnek több mint 500 000 (régi pénzben: 5 milliárd!) lejnyi megspórolt pénze van. Mindez a 2018-as és 19-es évekről maradt meg (lásd a költségvetésről szóló mellékletet). Ezzel szemben a rossz hangok azt mondják, hogy szabotáljuk a polgármester munkáját. Ez nem igaz!

Tisztelt kaplonyi lakosok, legyünk igényesek, igen is ez a mi pénzünk, használjuk fel felelősen. Legyen beleszólásunk az utolsó baniig, hogy mi hova kerül! Szeretném emlékeztetni a lakosokat, hogy a polgármester úr jó pár évvel ezelőtt fő kampányígérete a falugyűlések megtartása és a közpénzek tisztességes felhasználása volt.

Mint egy közismert gondolat tartja: „a siker létráját zsebre dugott kézzel nem lehet megmászni!”

Kánya Zsolt Albert,
a kaplonyi RMDSZ ideiglenes elnöke