Gondolatok a polgármesteri teendőről

Szépen megírt, hatásos, azonban gyenge alapokon álló bejegyzést jelentetett meg nem is régen a hivatalban lévő polgármester a személyes közösségi felületén. Mint ismeretes, Ő az egyik polgármesterjelölt. Hataloméhséggel vádol egyebek között, de szövegértési gondokat is felfedezni vél. Mindenkinek lehetősége van a megnevezett bejegyzést elolvasni. Bízom abban, hogy a csúsztatások is egyértelműek azok számára, akik itt élnek. Akik tapasztalják a mindennapokat.

Polgármester úr, a mögöttünk álló négy év megvalósításai, illetve azok – szerintem – nem kellő volta késztetett arra, hogy jelentkezzek a kaplonyi RMDSZ polgármesterjelölti előválasztására. Semmiképpen sem holmi hatalomvágy. A polgármesteri tisztség ugyanis nem hatalom, hanem végrehajtói feladatkör.

A mögöttünk álló négy évben tapasztaltak arra vezethetők vissza, hogy Ön ezt nem így tudja, gondolja, szeretné. Hogy nem a helyi döntéshozók határozatait ülteti gyakorlatba. Az indítványok létrehozása nem a tanács tagjainak feladata, hanem a polgármesteri hivatal apparátusáé (annak ellenére, hogy indítványokkal ők is élhetnek, de nem ez a fő feladatuk). Önnek kell rendelkeznie egy átfogó vízióval, és a lehetőségekhez igazítva azokból meríteni. A tanács tagjainak határozattervezeteket kell elfogadniuk, avagy nem elfogadniuk. Olyanokat, amelyeket az Ön által vezetett hivatal végrehajt.

A községünkben a döntések ezzel szemben máshol születnek meg. Talán Ön hozza meg azokat, talán másokkal egyeztet. Az a baj – szerintem –, hogy nem az erre hivatottakkal, azaz a Kaplonyi Helyi Tanács tagjaival, mégpedig gyűlés keretében.

A többi állítása megcáfolására, kontextusba helyezésére nincs energiám (hiszen már nem is késő, hanem korán van). De talán értelme sincs, mivel az Ön szava áll az enyémmel szemben, így ki Önnek, ki nekem ad igazat. Soha nem állította senki azt, hogy az Önt támogatók ne lennének tisztességesek. Hogy egy-két tekintetben esetleg felmerülnek etikai kérdések, azokért elsősorban Ön lehet a felelős (ha van ilyen!), semmiképpen sem a választópolgár.

Azzal a felvetésével egyetértek, miszerint a tényekre kell hagyatkozni, és nem a mendemondákra. (Apropó mint jelölt nagyon sérelmezem az ellenem irányuló számtalan pletykát, rosszindulatú híresztelést – ugye Ön is hallott a kanáleltulajdonításomról? És arról, hogy én a szomszédomat tervezném alkalmazni, és hivatali munkatársakat elbocsájtani? Hogy mások bábja lennék? Hogy más települések érdekeit tartanám szem előtt? De még hány ilyen volt! És emlékeztetném, minden korábbi ellenjelöltjével kapcsolatban megjelentek ilyenek. Minden bizonnyal nem véletlenül.)

Én nyílt lapokkal „játszom”: szinte napi rendszerességgel igyekeztem ismertetni, hogy mi mindent cselekednék, amennyiben a választott otthonom lakóinak többsége rám voksolna az előttünk álló 27-ei napon. Mindennek az összegzését, azaz kampánytervezetünk összefoglalóját ma, azaz 18-án is megpróbálom minden háztartásba elvinni. És ha tudom, folytatom ezt holnap, holnapután, a jövő héten is… Őszintén, az emberek szemébe nézve.

Rövidesen elválik, hogy kit tartanak arra alkalmasabbnak, hogy a következő négy évben a helyi tanács elé terjesszen, egy egységes vízióra hagyatkozva, számos elképzelést, majd a testület határozatait a legjobb tudása szerint a gyakorlatba ültesse. Mindezt pedig úgy művelje, hogy a lehető leghatékonyabban tájékoztassa az egész folyamatról a község lakosait. Arról, hogy mire és hogyan használják fel az adóikból származó pénzt. Nyomatékosítom: nekem nem Önnel van bajom, hanem azzal, ahogy a mögöttünk álló időszakban ellátta a polgármesteri teendőket.

Megyeri Tamás Róbert polgármesterjelölt

A megnevezett bejegyzést ide kattintva is elérheti.