Fejleszteni, építeni Erdélyt

Fontosnak tartom, hogy időről időre beszámoljak arról, mit sikerült megvalósítani Brüsszelben, ezért az elmúlt egy hónapban bejártam Erdélyt, és beszámoltam európai parlamenti mandátumom első évéről. Munkánk eredménye pozitív, sikerült előmozdítani a romániai magyar közösség számára fontos ügyeket” – nyilatkozta Vincze Loránt. Az RMDSZ EP-képviselője Szilágy, Bihar, Szatmár, Kolozs, Maros megyében, Háromszéken, Csíkszéken, Udvarhelyszéken és Gyergyószéken szervezte meg a Tervezés és helyreállítás – az Európai Néppárt képviselőcsoportjának prioritásai című konferenciát.

A rendezvényeken beszámolt arról, hogy az RMDSZ és az EPP közös fellépésével sikerült megőrizni az uniós költségvetésben a kohéziós pénzalapokat, illetve növelni a mezőgazdasági támogatást, amely évről évre lépcsőzetesen fog közelíteni az erdélyi gazdák esetében az uniós átlaghoz. A Minority SafePack tekintetében is sikerült előrelépni a koronavírus-járvány ellenére is, a kidolgozott jogszabály-tervezeteket bemutatták az Európai Bizottságnak, a parlamenti nyilvános meghallgatásra pedig várhatóan idén októberben kerül sor. Vincze arról is beszámolt, hogy a legnagyobb uniós pártcsaládnak számító EPP személyében először nevezett ki kisebbségügyekért felelős személyt – ez is mutatja elkötelezettségüket a téma iránt.

A mostani erdélyi körút jó alkalom volt számomra, hogy találkozzak sikeres polgármesterekkel, olyan emberekkel, akik nagyon sokat tettek a közösségükért, és akik most a támogatást, az emberek szavazatát kérik ahhoz, hogy folytathassák a munkát. Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek a települések élére, akik már bizonyítottak, illetve akiknek a fiókjában vannak új projektek, olyan projektek, amelyekből út épül, csatornázás, ivóvízhálózat ott, ahol még nincsen, iskolák épülnek, szépülnek a települések. Vannak új jelöltek is, akik először kérik RMDSZ-színekben a közösség támogatását. Én mindannyiuknak drukkolok, hiszen bebizonyosodott az, hogy csapatban vagyunk erősek. Az RMDSZ csapata az önkormányzatokban, a parlamentben és az Európai Parlamentben az elmúlt harminc évben bebizonyította, hogy eredményesen dolgozik a közösségért. A mostani találkozások egyik fő témája is az volt, milyen elképzeléseket tudunk közösen gyakorlatba ültetni, hogyan segíthetem Brüsszelből az önkormányzati munkát. Arra kérnék mindenkit, hogy támogassa az RMDSZ jelöltjeit, hogy közösen fejleszthessük, építhessük Erdélyt a következő években!” – mondta el Vincze Loránt EP-képviselő.

Közlemény