Tudok segíteni!

Rotmund Hajnalka dietetikussal, a Nagykárolyi Elméleti Líceum egykori diákjával beszélgettünk a helyes táplálkozásról, az egészséges életmódról és a szakma lehetőségeiről.

rotmund hajnalka 1

– Legutóbb 2017-ben beszélgettünk. Mesélj, mi történt veled azóta. Mi újság?

– Igen, így van. Azóta egy aktív, életvidám és karakteres fiam született, aki elég sok időmet leköti. Ezért nem is dolgozom Szatmáron főállásban.

– Mivel foglalkozol jelenleg? Mi tartozik a feladatkörödbe?

– Jelenleg is dietetikusként dolgozom. Egészségmegőrzés, egészséges életmód és a különböző metabolikus betegségek kezelése diétával a legfontosabb területei a szakmámnak.

– Milyen problémákkal fordulhatnak hozzád az emberek?

– Bármilyen problémával, ami összefüggésben van a táplálkozással direkt vagy indikert módon.

– Fennáll még a tévhit, miszerint a te munkád csak a fogyás segítésére korlátozódik?

– Igen, sajnos, nagyon sokan azt hiszik, hogy csak a fogyásban tudok segíteni. Viszont ez egyáltalán nem igaz. Sőt, az igazság az, hogy az egyetemen ilyeneket nem tanítanak. A betegségekből diétával való felépülés az alapképzés, ezután én az egészséges életmód specializálódást választottam.

– Munkád során alkalmazol valamiféle szereket is, amik segítenek a kívánt cél elérésében?

– Én mint dietetikus az egészséges táplálkozás híve vagyok. Mindenkinek azt ajánlom, hogy minél változatosabban és egészségesebben táplálkozzon. Viszont be kell lássam, és a tapasztalataim is azt mutatják, hogy ez a mai, modern kor nem tudja számunkra biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot. Ezért nemrég együttműködésbe kezdem egy svéd céggel. Egy egészségprogram bevezetésén dolgozunk, ami segítségével a hiányzó tápanyagokat is megadhatjuk a szervezetünknek. A szatmári munkahelyemen (a Natur House-nál, ahol alkalmazott vagyok) is ajánlunk természetes alapanyagú szereket (más jellegűeket), amik segítenek a fogyásban, mivel ott leginkább azzal foglalkozunk.

– Az elhízás legfőbb okaként mit jelölnél meg?

– Nagyon sokoldalú a probléma, nem is igazán lehet egy okot megnevezni. De a tapasztalataim és a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a rohanó, stresszes életvitel egyre gyakoribb velejárója az elhízás.

– Az elhízás problémája súlyosabban érinti valamelyik nemet, illetőleg korosztályt?

– Sajnos, a kutatások és a tapasztalatok ismét azt mutatják, hogy a mai, modern táplálkozás és életvitel mindenkire negatív hatással van. Így mindkét nem és minden korosztály ugyanúgy veszélyeztetve van. Ha igazán pontos akarok lenni, akkor a legújabb kutatási eredmények szerint a gyerekek és tinédzserek, valamint a menopauzába lépő nők a legveszélyeztetettebbek.

– Mindezek alapján elmondható, hogy a táplálkozásunk jelentősen meghatározza életünk minőségét. Ez az élettartamunkra is vonatkozik?

– Természetesen igen. Aki egészségesen táplálkozik, és rendszeresen mozog, tovább él egészségesen.

– Milyen ételeket ajánlasz napi fogyasztásra, és mi az, amit fontos lenne elkerülnünk?

– Mindenképp fogyasszunk naponta minél több zöldséget és gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, kevés viszont jó minőségű, hidegen préselt olajokat, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét. A víz fontosságáról se feledkezzünk meg. Amit mindenképp érdemes elkerülnünk: cukor, üdítők, feldolgozott termékek, olcsó és rossz minőségű termékek.

– Ma már talán még aktuálisabb, talán divatosabb is, a vegetarianizmus. Mit gondolsz róla? Változott az álláspontod ezzel kapcsolatban?

– A szervezetnek alapfontosságú a fehérje az izmok felépítéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, szívizom működéséhez stb., így biztosítanunk kell a megfelelő mennyiségűt és minőségűt. Ezt mindenki saját belátása szerint teheti meg. Mindenkinek joga van eldönteni a saját életformáját, ebbe nincs beleszólásom. Viszont érdemes hiteles helyről, szakembertől informálódni, mielőtt ilyesmibe belekezdünk, mert nagyon veszélyes is lehet az egészségünkre nézve.

– A helyes étkezés mellett, mennyire tartod fontosnak a sportot? Elsősorban milyen sportot ajánlanál? Kiknek van a legnagyobb szükségük a mozgásra?

– A fizikai aktivitásnak, ami mostanában inkább sport formájában van jelen életünkben, egyre nagyobb fontossága van, mivel egyre jellemzőbb a mozgásszegény életmód. Az egészséges életmód három alappilléren alapszik: egészséges táplálkozás, fizikai aktivitás és a pihenés, a stressz csökkentése. Ezek együttese segít a betegségek megelőzésében és a hosszú távú egészségmegőrzésben. Mindenkinek egyénileg kell kialakítania azt az aktivitási formát, amit hosszú távon tud folytatni, ezt is beiktatva a mindennapjainkba. Leginkább az ülőmunkát végző embereknek van szükségük sportra, de mindenkinek ajánlom a rendszeres mozgást, aki egészséges akar maradni, és nem szeretne gerinc-, illetve súlyproblémákat.

– Bátran fordulnak hozzád az emberek, vagy még szkeptikusak ezzel az új keletű szakmával szemben? Mennyire hisznek abban, hogy tudsz nekik segíteni?

– Azt látom és tapasztalom, nagy örömömre, hogy egyre jobban látják az emberek ennek a szakmának a fontosságát, és egyre többen fordulnak hozzám különböző problémákkal, nem csak fogyási szándékkal. Viszont azt is tapasztalom, hogy hiába vannak tisztában az emberek az egészséges táplálkozás fontosságával, esetleg fel is keresnek tanácsért, nem iktatják be a mindennapok rutintevékenységeibe. Így csak elméleti tudás marad számukra, ami nem tesz senkit egészségesebbé.

– Mennyire nehéz egy dietetikus munkája?

– Mint minden szakmának, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. Például nagyon sok gyakorlati tanácsot kell adjak, hogy megértsék az elmélet jelentését. Mivel nagyon szeretem a szakmámat, ezért folyton próbálok újdonságokat, praktikus dolgokat tanácsolni és érthető magyarázatokat adni mindenki számára.

– Egy pályakezdő számára milyen elhelyezkedési lehetőséges vannak a szakmában? A munkalehetőségek adottak?

– Nagyobb városokban van sok munkalehetőség, viszont Szatmár megye még most sincs a lehetőségek térségei között a dietetikusi szakma terén. Látom a fejlődést, mióta elvégeztem az egyetemet, akkor még egyáltalán nem volt ilyen munkalehetőség. De még nagyon sok helyen szükség lenne ránk, ahol egyelőre nem vagyunk kívánt személyek.

Sepler Aliz Kinga

mde
Rotmund Hajnalka