„Gyerekpénzes” fejlemények

Elfogadta keddi ülésén a szenátus azt a jogszabálytervezetet, amely 350 lejt biztosít iskolai egyenruhára, vagy annak megfelelőjére az állami iskolákban tanuló gyermekeknek.

A javaslat a 2007/35-ös törvényt módosítja, amely előírja, hogy az iskolák egy megkülönböztető ruhadarab – egyenruha –, vagy kiegészítő – jelvény, sál – viselését szabhatják meg diákjaik számára.

A Cătălin Iliescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora által kezdeményezett és a tanügyi bizottság által módosított javaslat előírja, hogy minden iskola maga szabja meg az egyenruha modelljét a szülői bizottságokkal és diáktanácsokkal való konzultáció nyomán.

A juttatáshoz szükséges alapokat az oktatási minisztérium büdzséjéből biztosítják – mondja még ki a jogszabályjavaslat.

A jogszabályt első házként tárgyalta a szenátus, a végső döntést a képviselőházban hozzák meg.

Első megkeresett házként a szenátus elutasította kedden a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet

A munkaügyi bizottság negatív véleményezését 87 szenátor támogatta a plénumban, 29-en ellene szavaztak, 12 törvényhozó pedig tartózkodott.

A bizottság kedden lezajlott ülésén véleményezte negatívan az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 123-as sürgősségi kormányrendeletet.

A sürgősségi rendelet előírja a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztja. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20%-kal nőne a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs ráta értékével nőne a juttatás minden évben.

Ion Rotaru, a munkaügyi bizottság szociáldemokrata elnöke emlékeztetett, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) 8 hónappal ezelőtt javasolta és meg is szavazta a gyermeknevelési pótlék megduplázását, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azonban ellene szavaztak. Rotaru „kétszínűséggel és cinizmussal” vádolta meg a liberálisokat, emlékeztetve, hogy 2019 februárjában pont a PNL javasolta és szavazta meg a pótlék megduplázását.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) szenátora bejelentette, hogy az alakulat tagjai tartózkodnak a voksoláskor, rámutatva, hogy az USR egyetért a növeléssel, amennyiben van erre fedezet, és a párt képviselői nagyobb felelősséget várnak el a politikumtól.

Derzsi Ákos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora elmondta, az alakulat nem ért egyet a pótlék többlépcsős emelésével, a gyermekpénzt meg kell duplázni, ahogyan azt a parlament által elfogadott törvény előírja, és a gyermekek jogai vitán fölül állnak. Az RMDSZ szenátorai emiatt a sürgősségi rendelet ellen szavaznak, mondta Derzsi.

A jogszabályt első házként tárgyalta a szenátus, a végső döntést a képviselőházban hozzák meg.

AGERPRES

%d blogger ezt szereti: