Azt csiripelik a „madarak”

Hallom, hogy kleptomániásnak mondanak. Egész pontosan azt terjeszti egy illető rólam, hogy egy kaplonyi vendéglátóhelyiségből egy kiskanalat tulajdonítottam el. Abszurdum. Aljas rágalom, szégyellje magát, aki ilyen mélyre süllyed.

Nem emlékszem ilyesmire, nem cselekedtem ekként, hiszen nem szokásom a lopás, de mindezzel csak annyit érnek el, hogy többet abba a helyiségbe keserű szájízzel megyek. Persze nem sokat veszítenek ők ezzel – mármint azzal, hogy nem nagyon leszek a vendégük többé –, amúgy se hagytam ott vagyonokat stb.

A fáma szerint annál többet nyernek az ilyesféle mendemondákkal, hiszen egyrészt nem is nagyon szerzek róluk tudomást, meg aztán egy ilyen képtelen vádra ugyan miként lehet reagálni. Olykor-olykor felmerül az az adoma bizonyos körökben, miszerint Szabó úrról azt kell állítani, hogy hűtlen. Közbeveti valaki, hogy képtelen a vád, hiszen még felesége sincs annak a bizonyos Szabónak… Annál jobb – így a válasz –, győzze meg erről ő az embereket.

A politikának ez a „nemszeretem” része. Látszólag, merthogy igazság szerint az ilyesmi nem része a politizálásnak. Nem kellene hogy a része legyen! Ne süllyedjünk már ilyen szintre.

Amennyiben bármikor eltulajdonítottam volna egy kanalat, kellett volna szóljon az eladó, az üzemeltető, a szemtanú. Még az is megeshet, hogy egy önkéntelen, tudattalan mozdulat lett volna (mint ahogy olykor az ember zsebre rakja a beszélgetőpartnere öngyújtóját, írószerét). Ilyen esetben szólunk egymásnak, és nem hosszú idő után hánytorgatjuk fel.

Nos, az ilyen hozzáállás is közrejátszik abban, hogy állítom: Kaplony a jelenleginél többet érdemel. Más hozzáállást. Ne azért legyen valaki polgármester, mert az ellenjelöltjéről azt terjeszti „fű alatt”, hogy nem köszön az embereknek; vagy mert „ráuszít” egy provokátort az ellenjelöltre; avagy mert ostobaságokat terjeszt róla. Kaplony őszinteséget, nyíltságot, segítőszándékot érdemel. Olyan embert, akik a jövőjét itt képzeli el, és semmiképpen sem olyat, aki a „győzelemért” (mert szeptember végén elsősorban számos feladatot ruházunk rá valakikre, s nem négy év semmittevést) mindenre kapható.

Szerintem.

Megyeri Tamás Róbert

(aki juszt se lopkodja a kiskanalakat, viszont valóban nem kaplonyi születésű, ennek ellenére vannak rövid és hosszú távú, a közösség javát érintő tervei; valamire való ember azokra reagál, esetleg újakat terjeszt elő, s nem hazudozik…)

megyeri