Tündérkert létrehozása a célunk

A falugazdász program kezdete óta kiemelt célunk egy úgynevezett „tündérkert” létrehozása. Vidékünkön, igaz ugyan, hogy csak elszórtan, de találni még olyan gyümölcsfákat, amelyek hatvan-hetven éve teremnek.

Méghozzá úgy, hogy az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag egyáltalán nem permetezték őket. Ezen fák génállományának megőrzése több szempontból is fontos. Főként azonban azért, mert ezekből idővel olyan gyümölcsösöket lehetne létrehozni, amelyek vegyszerek használata nélkül is terméssel szolgálnak.

1

A programra már több ízben is felhívtuk a partiumi gazdák figyelmét, kérve őket, jelentkezzenek a falugazdászoknál, ha gyümölcsösükben, kertjükben fellelhetőek még őshonos gyümölcsfák.

A program keretében elérkeztünk a nemesek begyűjtésének fázisához. Augusztus 10-ig célunk eljutni minden olyan gazdaságba, ahonnan jelezték, hogy szívesen adnának oltóanyagot. Emellett különböző adatokat is kérünk majd helyszínen, illetve fotót is készítünk a gyümölcsfákról és azok gyümölcséről.

A szaporítóanyagot ezután Tanasi József faiskolájába szállítjuk, ahol megtörténik majd az alanyokba való beoltás.

A falugazdászok kötelező feladatai közé tartozik a Kárpát-medence különböző tájegységein még fellelhető hagyományos, tájba illő mezőgazdálkodási kultúrák és az azokhoz tartozó genetikai értékek, génforrások, őshonos vagy régen honosult növény- és állatfajok feltérképezése és dokumentálása. A helyi kultúrnövény- és haszonállat-fajták lelőhelyeinek, a gazdák és helyszínek elérhetőségeink írásban való rögzítése, termesztői, tenyésztői (és esetleg nemesítői, fajtafenntartói) jegyzékek összeállítása, térképes dokumentálása.

Jelenleg a Kárpát-medencében mintegy 150 tündérkert található, miközben több száz közösség, önkormányzat, iskola és plébánia állt a mozgalom mellé az őshonos gyümölcsfák megőrzése érdekében. A Pilisi Parkerdő Zrt. például 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológus által életre hívott országos Tündérkert-mozgalomhoz, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését. Jelenleg 888 gyümölcsfa van itt és biztosítja a biológiai sajátosságok megmaradását.

Ha Önnek is van őshonos gyümölcsfája és részt szeretne venni a programban, értesítse a kerületi falugazdászt vagy keresse Simon Dalma kolléganőnket a 0784-465 887-as telefonszámon.

Forrás: https://partiumigazda.ro/

2