Meg lehet tartani a választásokat

Amennyiben a COVID-19-pandémia nem súlyosbodik, szigorú intézkedések betartása mellett meg lehet szervezni a szeptemberi helyhatósági választásokat – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök.

„Meggyőződésem, hogy amennyiben a járvány nem súlyosbodik, nagyon szigorú és konkrét intézkedések betartása mellett meg lehet szervezni a választásokat. A választásokkal kapcsolatban leszögezném: a szavazási eljárást meg lehet szervezni jó körülmények között. Semmivel sem bonyolultabb az, hogy elmész szavazni, mint az, hogy elmész a hipermarketbe, vagy üzletbe, kenyeret vásárolni. Meg lehet hozni a fizikai távolságtartásra, biztonságra, higiéniára vonatkozó intézkedéseket. Amit azonban elég nehéz lesz megszervezni, az a választási kampány. Ez, ha a járvány nem enyhül, vagy súlyosbodik, rendhagyó körülmények között fog zajlani. Véleményem szerint augusztus közepén, mindezeket figyelembe véve, kell döntést hozni arról, hogy megszervezzük a választásokat vagy sem” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint arra is gondolni kell, hogy mi lesz, ha a választásokat decemberre vagy januárra halasztják, és a COVID-19-járványt megtetézi az influenza-járvány, vagy egy nehéz tél.

iohannis

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik, közelmúltban tett bejelentése nagyon aggaszt engem. A szervezet azt mondta, hogy ennek a pandémiának nem lesz több hulláma. Egyetlen nagy hulláma van, tekintve, hogy a vírusnak nincs az évszakokhoz és hőmérséklethez köthető ciklikussága. Tehát két dolgot kell figyelembe vennünk. Szükség van a választásokra, hogy a helyi hatóságok legitimitását helyreállítsuk. Másrészt azonban egy világjárvány közepén vagyunk, amely lehet, hogy csillapodik, lehet, hogy nem. Mit érünk el a választások elhalasztásával? Ahelyett, hogy megszerveznénk azokat szeptemberben, elhalasztjuk novemberre, decemberre vagy januárra, amikor a COVID-19-pandémiát influenza-járvány, vagy egy nehéz tél tetézheti meg, és arra ébredünk, hogy ahelyett, hogy jobban csináljuk a dolgokat, rosszabbul csináljuk” – szögezte le az államfő.

AGERPRES