Mit tennék az első napokban?

A címbeli kérdést tette fel egy beszélgetőpartnerem. Méghozzá kiegészítve ezzel: „ha nyerek”.

Nyilván az utóbbi megjegyzésre tértem ki mindenekelőtt. Merthogy semmiképpen sem szeretnék nyerni!

A választás, a következő négy év nem egy verseny. Nem arról van itt szó, hogy így vagy úgy meggyőzzük az embereket, és utána ennek az „ügyeskedésünknek” a hasznát élvezzük négy hosszú esztendőn keresztül. Nem ennek érdekében kérem a támogató szavazatokat, hanem bizalmat kérek. Hangsúlyozom azonban, hogy csodára semmiképpen sem vagyok képes. Az alázatos tenni akarás fog legjobban jellemezni. S mivel a tudásom egyelőre meglehetősen korlátozott, ugye az esetleges javadalmam nagyobb részét egyből a közösség javára használnám fel. Ezt már az első napokban elő kell készíteni. Egyebek mellett…

Egyéb konkrét elképzeléseim is vannak. Amennyiben úgy alakul, hogy a választásokat megtartják – ugye, jelenleg még ez sem bizonyos –, és rám szavaznak a legtöbben, akkor rögvest az „ellenfél” kiengesztelésének megkísérlésével fogom kezdeni. Az alpolgármester személyét ugyanis a helyi tanács tagsága választja ki a saját tagjai közül. Abban az esetben, ha a Kaplonyi RMDSZ többséggel rendelkezik majd a testületben, kötelességünk egyeztetni a többi frakcióval. Ők mégis kit látnának szívesen abban a kulcspozícióban? A normalitás szellemében kötelességünk megszüntetni az ellenségeskedést, arra törekedni, hogy békesség legyen, együttműködés legyen. Ha nem lesz legalább hét tanácstagja az érdekvédelmi szervezetnek, akkor is nyilván egyeztetni fog kelleni.

A következő lényeges feladat: minden lehetséges partnert felkeresni. A testvér településeket, hiszen nagyon sok a lehetőség a határon átívelő támogatásra, a közös pályázásra. A megyei intézményeket, merthogy bizony nagyon sok múlik az ő hozzáállásukon, és bizony mindig jól jön a jó szó, a tanács. Ilyesmit kérni számomra nem szégyen!

Minden héten egyeztetni kell a közeli város – Nagykároly –, illetve a szomszédos községek vezetőségével. Van olyan, amiben mi tudunk segíteni, és van amiben el kell fogadni, ha ők segítenek.

Valahogy így kell lennie.

Üdvözlettel, Megyeri Tamás Róbert