Pataki Csaba: meg kell őrizzük erős csapatunkat!

A politikai pártok, a nemzeti kisebbségekhez tartozó szervezetek, a politikai szövetségek, a választási szövetségek és a független jelöltek július 20-ától megkezdhették a támogató aláírások gyűjtését a helyi tanácsos, megyei tanácsos, polgármester és megyeitanács-elnök jelöltek javára, akik indulni szeretnének a szeptemberi helyhatósági választásokon. A megfelelő számú aláírás megyeszerte augusztus 5-ig gyűjti az RMDSZ. A Szatmár Megyei RMDSZ is elkezdte gyűjteni az aláírásokat, bár idén nem a megszokott rend szerint – számolt be Pataki Csaba, a szövetség megyei elnöke.

– Az idei különleges helyzetre való tekintettel jelképes számú aláírást kell gyűjtenünk, hiszen például egy helyi tanácsosjelölt 20, míg vidéki polgármesterjelölt 100 aláírást kell leadjon, városi, illetve megyei szinten ez a szám pedig megduplázódik. A Szatmár megyei emberek jelezték már, hogy mellettünk állnak, így ez nem jelent problémát, az viszont igen, hogy idén el kell tekintenünk a hagyományos, úgynevezett kézfogásos kampánytól. A járványra való tekintettel jelöltjeink most nem fognak túl sok embert felkeresni, hiszen felelősségteljes emberekként nem kockáztatjuk senki egészségét. Választóinkat viszont arra kérjük, hogy aki teheti, keresse fel területi irodáinkat, az RMDSZ-es tisztségviselőket és írja alá a támogató íveket.

Tisztában vagyunk vele, hogy a mostani kampányban kevesebb embert fogunk direkt módon elérni, de igyekszünk minden lehetőséget és eszközt megragadni ahhoz, hogy eljuttassuk üzeneteinket, mert most minden eddiginél nagyobb szükség van egymás támogatására, meg kell őrizzük erős csapatunkat úgy Szatmárnémetiben, mint vidéken és természetesen a megyében egyaránt.

– Az eddigi tapasztalat az, hogy a kampányt nagyszabású rendezvények, politikai viták és a választókkal történő személyes találkozások kísérik, ezáltal mutatkoznak be a jelöltek a választóknak. Ez most nem lehetséges.

– Mi az RMDSZ-nél úgy gondoljuk, hogy a személyes kézfogásokat virtuális kézfogásokká tudjuk idén alakítani. Nem akarunk bezárkózni az irodáinkba, a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva be akarjuk járni a megyét. Nem kockáztatjuk azt a közös, a megyei hatóságok és a felelősségteljes lakosok által elért eredményt, melynek köszönhetően megyénk utolsó helyen áll az országban a fertőzések számát tekintve, viszont mindenkihez el akarjuk juttatni üzenetünket, be akarjuk mutatni fejlesztési terveinket. A Szatmár megyei lakosok tisztában vannak azzal, hogy mit tettünk le az elmúlt 4 évben az asztalra, tudják, hogy mi nem 4 éves ciklusokban gondolkodunk. Terveink vannak, gazdaságélénkítő fejlesztéseink a jövőre is vonatkoznak.

A következő hetekben, hónapokban sokat leszünk terepen, jómagam kihelyezett fogadóórák tartását tervezem olyan településeken is, ahol nem minden zajlik zökkenőmentesen.

– Sokan úgy gondolják, jelen helyzetben választásokat szervezni felelőtlenség, számos egészségügyi kérdést vet fel csak a választási termek járványügyileg helyes megválasztása. Ön szerint mi lett volna a jó döntés?

– Én már tavasszal a helyhatósági választások 1 évvel történő elhalasztását javasoltam, jelenleg az emberek egészségének megőrzése a legfontosabb. Hagyni kellene az önkormányzatokat hatékonyan dolgozni, nem pedig a hagyományos értelemben vett kampánnyal foglalkozni.

Mindazonáltal számtalan technikai kérdés is felmerül, például hogyan fognak szavazni a koronavírusfertőzött, karanténban lévő vagy kórházban ápolt személyek? Választási joguk nekik is van, hogyan jut el hozzájuk a mozgóurna, ki fogja a fertőzöttek szavazatait begyűjteni? A szavazati jog alkotmányos jog, ha bármilyen szinten csorbul az Alkotmánybíróság akár az egész választást megtámadhatja utólag és ez csak egy aspektus. De beszélhetünk a szavazóházak termeinek járványtani szempontból szükséges méreteiről és még számos olyan dologról, mely kérdésessé teszi a szeptember 27-i helyhatósági választások zökkenőmentes megszervezését. Az RMDSZ jelöltjei mindezek ellenére készen állnak a megmérettetésre, számítunk az emberek támogatására. az idő rövid, a jelöltlistákat augusztus 7-e és 18-a között kell benyújtani. A választási kampány augusztus 28-án kezdődik és szeptember 26-án, 7 órakor ér véget. Bízom abban, hogy a Szatmár megyei emberek az eddigi megvalósításaink folytatására fognak voksolni.

Közlemény

%d blogger ezt szereti: