Melyek a fontos szempontok?

Megyeri, maga nem ismeri a számokat? – kérdezi egy jóakaróm. Arra utal a levele további részében, hogy ha már polgármesternek jelentkeztem, akkor többet egyeztessek az ellenjelöltekkel. Kössek kompromisszumot – szólít fel.

Érvelése szerint ugyanis matematikailag kevés az esély akkor, ha a jelenlegi polgármestert nem támogatók ereje megoszlik. Főként abban a tekintetben lenne kívánatos az egyezség megkötése – fejti ki –, hogy a mondandóm lényege az együttműködésre való készség.

Nos, mindenképpen örvendek az ilyen megkereséseknek. Elgondolkodtatnak. Ez alkalommal is így történt, és az őszinteség jegyében igyekszem nyilvánosan megválaszolni a felvetést.

Korántsem csak az én érdemem, de a kaplonyi RMDSZ úgy viselkedett, ahogy annak lennie kell: nyílt szavazáson választottuk ki mind a tanácstag-, mind a polgármesterjelöltet. Lehetett választani! Ez a normalizálódás felé tett lépések egyike.

Egy ilyen névsor birtokában viszont meglehetősen kicsi a politikai alkura való lehetősség. Kevéssé lehetünk ruganyosak. Ugyan ki mondhatná meg bármelyik jelöltnek, hogy te sajnos nem leszel az úgynevezett befutóhelyek egyikén, merthogy ennek vagy annak kell egy-két-három helyet biztosítani a listánkon? Milyen alapon járna el így? És ha meg is tesszük, és ha nem is veszi zokon az illető, akkor vajon a családja, a barátai, az ismerősei is – akik a rangsorolón való személyes jelenlétükkel már jelezték, hogy támogatják őt – miként fogadnák ezt a hozzáállást? Ez nem lenne tisztességes játék.

Az egyetlen „fegyverünk” pedig ez: az őszinteség, a tisztességesség. Mi a nyíltságra alapozunk, és csodát nem ígérünk (nem, nem lesz belátható időn belül tucatnyi, fiatalok számára kedvezményesen bérelhető lakás Kaplonyban – pedig milyen jó lenne!). Azt tudjuk ajánlani a szavazók közösségének, hogy amennyiben valós beleszólásunk lesz a község vezetésének folyamatába: mindent meg fogunk tenni, amit a tehetségünk, az erőnk és a szerencsénk megenged. Mindezt pedig átlátható és nyílt módon. (Ha belegondolunk, nem is olyan kevés ez.)

Más szervezetekkel és az esetleges független jelöltekkel ennek ellenére próbálunk egyeztetni. Mindenképpen törekszünk az együttműködésre – jelen pillanatban jó esély van arra, hogy az egyik régi, Kaplonyban nagy hagyományokkal bíró politikai-kulturális szervezettel lesz is közös rendezvényünk. (De erről bővebben pár nap múlva.)

Tesszük ezt annak a meggyőződésünknek a jegyében, hogy nem ellenségek vagyunk!

Meglehet, hogy a helyhatósági választás napján a szavazatokért való jó – értelembe vett – versengés jegyében egymás ellenfelei leszünk, de számunkra sokkal fontosabb az, hogy a kölcsönös jóindulat, a bizalmon megmaradjon. És ez nem afféle felhőajtót nyitogató eszme, hanem elemi érdek, hát hiszen a választás napja után együtt kell dolgoznunk. A leendő új tanácsban közösen kell döntsünk, ezért meg kell hogy értsük egymás szempontjait (akár döntő helyzetben, akár ellenzékként). Hogy lehetne ezt keserű szájízzel tenni?

A független jelölt(ek) előtt pedig nyitva áll az RMDSZ kapuja. Ha érez késztetést arra, hogy tegyen a közösségért, miért nem jött el egy tisztességes megmérettetési alkalomra? A kapu mindenki előtt nyitva állt. A zsarolásnak nem engedünk! Nem pártolunk el olyantól, aki tett azért, hogy tagja legyen a csapatunknak. Becstelen cselekedett lenne az, hogy más személynek helyet biztosítsunk, hogy mintegy cserébe ne gátolják (matematikailag) az esélyeinket.

A válasz tehát ez: a számok világa fontos. Sok jelenséget az alapján lehet megérteni. Az az összefüggések magyarázata. Azonban van az érzelmek, a fogalmak világa is. Ez is fontos! Úgy kell törekedni a közjó megvalósítására, hogy mindeközben bele tudjunk nézni a tükörbe.

Tisztelettel,

Megyeri Tamás Róbert