Szatmári Védjegy – immár Kaplonyban is

Csizmár Tamás kaplonyi termelőt keresték ma fel a Szatmári Termék védjegy ellenőrző-bizottságának tagjai. Arról győződtek meg, hogy valóban termelő-e.

Mint érdeklődésünkre Csizmár Tamás elmondta, jelentkezni kellett a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesületnél annak érdekében, hogy használhassa Szatmári Termék védjegyet, amelyet amúgy az Országos Találmányi és Védjegyhivatalnál (román betűszóval: OSIM) is elfogad. Körülbelül két hét után ejtették meg a helyszíni szemlét – Fodor István agrármérnök érkezett Kaplonyba.

A védjegy igénylését ajánlja a többi kaplonyi termelőnek is Csizmár Tamás. Mint mondta: „minden kaplonyi kistermelőnek ajánlom ezt a lehetőséget, hiszen jó egy csoportba tartozni, merthogy akkor lehetőségeid is adódnak. Például ha a csoport támogatást pályáz meg, akkor előzetesen összesíti, hogy kinek mire van szüksége. Továbbá az is jó, hogy az egyesület szeretne üzleteket létrehozni, amelyekben a védjegyes termékeket lehet majd megvásárolni, azaz ott is lehetőségünk lesz értékesíteni azt, amit termelünk. Zöldségre, gyümölcsre, tejre, mézre stb. kaphatunk védjegyet” – fejtette ki Csizmár Tamás.

Hozzátette: „buzdítom azokat, akik ezeken a területen tevékenykedjenek, hogy érdeklődjenek, ők is induljanak el ezen az úton”.

Magyar Lóránd képviselő, a védjegy létrehozásának a kezdeményezője elmondta: „fontos, hogy a Szatmári Termék védjegyhez olyan termelők csatlakozhatnak, akik hivatalos formában tevékenykednek, számlaképesek. Emellett fontos a kitűnő minőség, a szatmári alapanyagok felhasználása. Olyan termékek lehetnek a védjegyhez tartozók, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket és megyénk jó hírét viszik a világon bárhová”. A Szatmári Termék védjegy célja a helyi termelők megerősítése mellett a lokálpatriotizmus erősítése és a helyi termékek ismertségének és elismertségének a növelése. A rövid távú tervek között szerepel egy, a tudatos vásárlást népszerűsítő kampány indítása is, hogy minden szatmári értesüljön róla: a védjegyhez tartozásról tanúskodó logó a minőségi helyi termékek megkülönböztető jele!

(megyeri)

Fotó: Czinzel László

csizmar2