Hosszú távra is tervezzünk!

Az általános rendezési tervet önerőből és időszakosan fejlesztenünk kell – polgármesterjelöltként ez az egyik célkitűzésem. Egyebek mellett azért lényeges ez, hogy a helyi vállalkozóknak lehessen pályázniuk.

Persze az általános rendezési tervek (román betűszóval: PUG) összeállítása éveket ölelhet fel, és több tízezer lejbe kerül. Jelenleg a megyei önkormányzat készítgeti a kaplonyit is. Szakemberekkel beszélgetve úgy gondolom, hogy míg húsz évvel ezelőtt túlságosan általánosak voltak ezek a rendezési tervek, mostanában már kellő tapasztalatra szert tettek a hivatal munkatársai, így saját erőből, Kaplony-specifikusan is nekivághatunk egy ilyen, alapvetően fontos dokumentum elkészítésének. Persze jogos az az észrevétel, miszerint ha a sok hónapos, -éves munka után el is készül az új terv, rövid időn belül az is elveszíti az aktualitását. Sebaj! Akkor majd újat fogunk készíteni. A fontos, hogy TARTSUK A LÉPÉST AZ IGÉNYEKKEL, mi igazodjunk azokhoz. Ez az önkormányzat első számú feladata!

Mindez egyébként korántsem az én ötletem. A tanács RMDSZ-es frakciójának tagjai vetették fel a legutóbbi gyűlésen. Azóta többek véleményét is kikérdeztem, és mindenki azt mondja: gondolkodni mindenképpen kell a saját terv elkészítésén, mindenképpen szép célkitűzés. A jövő alapfeltétele ugyanis az, hogy merjünk hosszú távra is tervezni.

M. T. R.