Választások: szeptember 27-én

Hogy szavaztak a kaplonyiak 4 éve?

A kormány elfogad egy törvénytervezetet, amely szeptember 27-ére tűzi ki a helyhatósági választásokat – közölte a kabinet csütörtöki ülésének elején Ludovic Orban miniszterelnök. A törvénytervezet ugyanakkor a jelölési procedúrát és lerövidítene néhány határidőt.

Forrás: AGERPRES

A Nagykárolyi Anziksz négy évvel ezelőtti elemzése szerint összességében „meglepő módon”, azaz nem az előzetes jóslatoknak megfelelően szavaztak . A papírforma némileg felborult. 2016. június 10-én még nem lehetett tudni, a helyi szintű döntéseket meghozó testületben miként alakulnak pontosan az erőviszonyok, de az már biztos volt, hogy a 13 fős tanácsnak 6 RMDSZ-es, 5 MPP-s, illetve egy NDF-es és egy ALDÉ-s tagja van/lesz. Szinte bármelyik koalíció elképzelhető volt (például a polgármestert adó MPP az NDF-fel és az ALDÉ-val szövetkezhetett volna; de ennek az „ellentettje”, azaz az RMDSZ és az NDF egyességre juthatott, netán az ALDÉ-val is tárgyalhattak…). Zajos volt egyébként 4 éve a faluban a választás – pecsét tűnt el, és egy „fura” hangfelvétel is előkerült (ugyan kinek a megrendelésére?).

Később az RMDSZ az NDF-fel és az ALDÉ-val egyezett meg, alpolgármestert is biztosított a községnek, ellenben a négy év során érezhetően feszült volt a politikai helyzet.

Inkább a számokkal foglalkozzunk! Íme, a polgármesterjelöltekre ekként szavaztak a kaplonyiak négy éve:

Mosdóczi Vilmosra, a Magyar Polgári Párt polgármesterjelöltjére 163-as jelzésű szavazóházban 408-an, míg 429-en a 164-esben. Gózner Stefanra, a Német Demokrata Fórum polgármesterjelöltjére a 163-asban 78-an, míg a 164-esben 137-en. Fleisz Imre független jelöltre a 163-asban 229-en, a 164-esben pedig 220-an. A számok egyértelműek: újabb mandátum erejéig a község vezetőségének irányítását rábízták Mosdóczi Vilmosra, aki ezúttal egymagában meggyőző különbséggel utasította maga mögé a következő két jelöltet (négy éve kicsit árnyaltabb volt a helyzet).

A helyi tanács kapcsán ekként szavaztak

a 163-as körzetben:

az ALDE kapott 51 szavazatot, az RMDSZ 321-et, az MPP 286-ot, míg az NDF 61-et.

A 164-es körzetben:

az ALDE kapott 31 szavazatot, az RMDSZ 341-et, az MPP 310-et, míg az NDF 100-at.

Az a törvény egyik furcsa eredményeként egyaránt egy tanácstaggal rendelkezett az ALDE, illetve a kétszer annyi voksot összegyűjtő NDF.

A megyei tanácsosi listára leadott voksokat nézegetve feltűnő volt, hogy az ALDE milyen jól szerepelt, vagy a kaplonyi szervezettel (hivatalosan) soha sem rendelkező EMNP. Ne is legyünk naivak, minden valószínűség szerint egyesek nem akartak az RMDSZ megerősödésére szavazni, ezért inkább az ALDÉ-re vagy az EMNP-re pecsételtek:

a 163-as körzetben:

az ALDE kapott 75 szavazatot, a PSD 11-et, az RMDSZ 556-ot, 13-at a PNL, 26-ot pedig az EMNP.

a 164-es körzetben:

az ALDE kapott 72-őt szavazatot, a PSD 16-ot, az RMDSZ 588-at, 21-et a PNL, 34-et pedig az EMNP.