A kihívások visznek előre

Az elmúlt hetekben olyan fiatalokat mutattunk be, akik a szépségápolás valamely területén értek el kiemelkedő eredményeket. Sorozatunk következő részében egy olyan, sokak által jól ismert hölggyel beszélgettünk, aki családanyaként működtet sikeres vállalkozást, akinek a hobbija lett a szakmája, és mára elismert fodrászként dolgozik, Heveli Anasztáziával.

– Hogyan képzeljük el az indulást, mindig is tudtad, hogy fodrász szeretnél lenni?

– Igen, már kicsi koromtól kezdve éreztem, hogy nekem a hajhoz közöm van, és valahogy az élet, az utam mindig ebbe az irányba vezetett. Aztán középiskola után tulajdonképpen egy barátnőm ötlete volt, hogy menjünk el egy nagykárolyi fodrászatba, ahol végül két év alatt elsajátítottam az alapokat. Ez már 18 évvel ezelőtt történt, így immár 17 éve vagyok hivatalos fodrász, és a mai napig imádom.

– Hogyan lehet megtanulni ezt a szakmát, milyen lépcsőfokok vezetnek a saját szalonig?

– Elsősorban az ambíció és az elszántság, amit kiemelnék, nem szabad megállni bármennyi buktató is van előttünk. Ezek nagyon fontosak, ha az ember valamit el akar érni bármilyen területen, nem csak a mi szakmánkban. Nagyon fontos egy jó képzés, egy alapképzés, hiszen e nélkül ez a szakma teljesen értelmetlen. Nekem szerencsém volt azzal, hogy egy nagyon jó szakembertől tanultam, akire a mai napig felnézek. Ő egy nagyon ambíciós, nagyon határozott ember, aki nagyon nagy lendületet adott nekem. A különböző iskolákban inkább az elméleti részét lehet megtanulni, a gyakorlati oldalát egy igazán jó szakembertől lehet csak ellesni. A tanuló évek alatt nemcsak a különböző technikákat tudja elsajátítani az ember, hanem első kézből látja a folyamat üzleti oldalát is, a saját vendégkör kialakításának lépéseit, hatékony eszközeit. Az alapok elsajátítása után aztán nagyon sokat kell még gyakorolni, dolgozni, és ami talán a legfontosabb folyamatosan tovább tanulni, képzéseken részt venni, hogy az ember képben legyen az új technikákkal, divatirányzatokkal, eljárásokkal. Erre nagyon sok lehetőség van, hiszen a különböző márkák rendszeresen tartanak képzéseket neves szakemberek bevonásával, illetve vannak márkafüggetlen tanfolyamok is, amelyeken egy-egy sajátos technikát vagy eljárást lehet megtanulni. A folyamatos fejlődés nagyon fontos, hiszen a vendégek is követik a trendeket, és ha egy új kéréssel, vagy konkrét fotóval érkeznek, akkor nekem tudnom kell, hogy azt hogyan lehet megvalósítani. A saját szalon megnyitása pedig egyedül rajtad áll, azon, hogy mennyire veszed az egészet komolyan. Én úgy gondolom, hogy ha te komolyan veszed a szakmát és a terveidet, akkor az emberek is komolyan vesznek. A legnehezebb lépcsőfok talán az emberek bizalmát elnyerni, elérni, hogy jól érezzék itt magukat, és szívesen térjenek vissza. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a vendégeim 80%-a a kezdetektől velem van, sokuk a szemem előtt nőtt fel, hiszen kislányként kezdett el hozzám járni. Az, hogy évek óta kitartanak mellettem nagyon pozitív visszajelzés. Emellett mindig meg kell próbálni az éppen aktuális divatot az ő igényeikhez, személyiségükhöz formálni, vagy megadni nekik a lehetőségét annak, hogy valamit változtassanak a frizurájukon. Ez ma már egyfajta elvárás a nők részéről, ami nagyon jó, mert minket is a folyamatos fejlődésre, megújulásra sarkall. Az a tapasztalatom, hogy a nők nagyon szeretik, ha szakemberként elmondod a véleményed, és sokan teljesen rám bízzák magukat. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy az ember magas színvonalú, minőségi munkát végezzen, hiszen az a legfontosabb, hogy a vendég elégedetten lépjen ki a szalonból.

– Mennyire követik nálunk az éppen aktuális divatot?

– Nagyon is, ahogy említettem az én vendégköröm kifejezetten elvárja, kortól, stílustól függetlenül, hogy akár a megszokott frizurájába is valahogy csempésszem bele az aktuális trendet. Vannak esetek, amikor ez nem is olyan egyszerű, hiszen egy klasszikus, kifinomult hölgy hajába nem lehet extrém dolgokat beletenni, de azért megvan ennek is a módja, léteznek visszafogottabb megoldások is. Az extravagáns irányzatot inkább a fiatalok kedvelik, ők gyakran jönnek konkrét elképzelésekkel, fotókkal. Én leginkább a kettő közötti irányt szeretem, és valahogy ezt a vendégeim is érzékelik. Azért jó, hogy sokan sokfélék vagyunk, mert mindenki megtalálhatja azt a valakit, akivel a legjobban tud együttműködni.

– Mi történik akkor, ha valaki olyan dolgot kér tőled, amiről tudod, hogy neki nem fog jól állni?

– Ilyen esetben megpróbálom finoman, de azért hatásosan elmondani a véleményemet, kiemelni, hogy szerintem mi lenne igazán előnyös számára, figyelembe véve az arcformáját, a bőre, illetve a szeme színét, a hajának az állapotát. Ha ennek ellenére is ragaszkodik hozzá, akkor sincs semmi gond, megcsinálom, de akkor természetesen már nem én vállalom érte a felelősséget. Hozzátenném, hogy az esetek 99%-ban meg tudom győzni őket, a vendégeim megbíznak bennem, és általában sikerül egy olyan megoldást találnunk, amivel mindketten maximálisan elégedettek vagyunk. A másik véglet pedig, amikor valaki teljesen rám bízza, hogy milyen legyen a haja, amit én nagyon szeretek, hiszen ilyenkor szabad kezet kapok. A legszebb benne, amikor teljesen átalakulva magára csodálkozik a tükörben, majd jönnek sorra kívülről is a pozitív visszajelzések, ami nagyon jó érzés mindenki számára.

– Van két gyönyörű lányod, családanyaként vagy vállalkozó, mennyire nehéz ezt összeegyeztetni?

– Egyáltalán nem könnyű, és sok áldozattal jár, ami vagy a család, vagy a vállalkozás rovására megy. Nagyon nehéz egy stabil egyensúlyt felállítani, de folyamatosan arra törekszem, hogy mindenre elég időm legyen. Nagyon sok szervezéssel jár, ami nemcsak a napokra, hanem egy-egy hétre, hónapra, sok esetben az egész évre vonatkozik. Nagyon sokat számít, hogy a párom mindenben nagyon sokat segít, mindenben támogat, és mellettem áll, annak ellenére, hogy ő maga is vállalkozó, és neki sem egyszerű. Rajta kívül a család, a nagymamák is nagyon sokat segítenek, nélkülük ez nem tudna így működni.

– Voltak az elmúlt években olyan helyzetek vagy buktatók, amikor azt mondtad, hogy kész, nem csinálom tovább?

– Igen, volt egy olyan időszak, amikor azt éreztem, hogy egyszerűen nem bírom, sem fizikailag, sem pszichikailag. Ebben az időben annyira sok volt a munka, hogy fizikailag teljesen kimerültem. Éppen a második babát terveztük, és megálltam, és elgondolkodtam azon, hogy hogyan fogom mindezt ilyen iramban bírni két gyermek mellett. A férjem támogatása és a vendégek végtelen türelme és pozitív visszajelzései voltak azok, amik átlendítettek ezen a holtponton, amiért a mai napig hálás vagyok. Abban mindig is biztos voltam, hogy ez a nekem való munka, hogy ez vagyok én. Ami egy szeretett hobbiból indult az a szakmámmá vált. Ugyanakkor éreztem, hogy változtatásokra van szükség. Egy egészségügyi kényszerpihenő alatt ért meg a döntés bennem, hogy új keretekre van szükség, át kell szervezni a dolgokat úgy, hogy az mindenkinek megfeleljen hosszú távon. De szerencsére sikerült, és azóta is nagyon jól működik.

– Kedvenc technikád van?

– Szeretem a kihívásokat, az igazi kedvenceim a kontyok, az alkalmi frizurák készítése. Ebben tudok igazán kiteljesedni, ez számomra a legkreatívabb feladat, ez a szakmánk művészi része. Nagyon szeretem a hajszínváltoztatást is, az új, bonyolult technikákat, talán azért, mert nagyon igénylem az újdonságot, a kihívásokat. Ez tölt fel, ettől kapok lendületet, ettől szép a munkám.

– Van-e valami, amit viszont nagyon nem szeretsz?

– Az is van, leginkább a vegyi eljárásokat igénylő technikákat, mint például a dauer – próbálom kerülni. A vegyszerek nagyon károsak tudnak lenni akár az én, akár a vendég egészségére, hajának állapotára. Az elmúlt években nagyon sok márkával találkoztam, és igyekszem olyan termékeket használni, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és így hosszú távon is táplálják a vendég haját. Ezt pedig a vendégek is nagyon értékelik.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek erre a pályára?

– Mindenképp azt javaslom azoknak a fiataloknak, akik ezt a szakmát választják, hogy mindenki próbálja megkeresni azt benne, ami hozzá legközelebb áll, és arra fektetni a hangsúlyt, arra alapozni. Én is foglalkoztam már tanulókkal, és többnyire mindenkinek van egy erős pontja, mint nekem a konty. Általában mindenkinél van valami, ami jobban fekszik, amiben ügyesebb, ami a kedvence. Természetesen a szakma többi technikáját is meg kell tanulni, de ez egy nagyon jó kiindulási alap tud lenni. Nem szabad elcsüggedni, ha egy másik technika nem megy olyan jól, hiszen sok türelemmel, sok-sok gyakorlással azt is meg lehet tanulni. Emellett nagyon fontos az alapképzés, és aztán ezt folyamatosan fejleszteni kell ahhoz, hogy hosszú távon sikeres tudjon lenni.

B. A.

aa

Megjelent a Nagykároly és Vidéke hetilap 2020. június 18-ai számában.