Sírt kotort elő a markológép Kaplonyban

Több évszázada, a középkor óta a földben nyugvó ember pihenését zavarták meg csütörtök délelőtt Kaplonyban a szennyvízhálózat kiépítése közben. A kivitelező munkatársai – mihelyst észrevették a csontokat – rögvest leállították a markológépet, és értesítették az illetékes hatóságot, azaz a megyei múzeumot.

Mint kiderült, a kaplonyi monostort övező úgynevezett cinterem, azaz a hajdani templomudvar szélén lehetett ez a sír, melyet a kiérkező régészek alaposabb tanulmányozás nélkül is középkorinak saccoltak. Romát Sándor régész a következőket nyilatkozta az Anziksznak: zajlik a kanalizálás, és eközben vezetékeket ásnak ki a házakhoz. Az egyik, a monostorhoz közeli vájatban pedig leletekre bukkantak. A monostorról lehet azt tudni, hogy valamikor a 11-12. században épült, és mint ilyent körbevette a cinterem. Hiszen akkoriban a templomudvarban temetkeztek. Rendszerint a társadalmi berendezkedés visszatükröződik abban, hogy a templomhoz képest kit mennyire közel helyeztek örök nyugalomra. A mosatni lelet minden bizonnyal a cinterem szélén van, azaz a benne lévő ember vélhetően nem tartozott az előkelők csoportjába. Mint a régész elmondta, egyelőre az a bizonyos, hogy sírra bukkantak. Sajnálatos módon a markológép a hajdani, minden bizonnyal faalapanyagú koporsó jó felét leszakította. Hatvan centiméter mélyen volt a sír, ez alapján valószínűsíthető, hogy középkori – felelte érdeklődésünkre a szakember. Hogy mekkora lehet a kaplonyi cinterem kiterjedése onnan tudják, hogy korábban találtak sírokat a Magyar és a Kálmándi utcák kereszteződésében. Illetve a másik irányban is leltek sírokat még a ’70-es, ’80-as években a házalapok kiásása során.

Falmaradványokat is találtak. A rendeltetésüket egyelőre nem tudják. A monostor régi tervrajza alapján azt feltételezik, hogy ezek melléképületek lehettek. A fal alapozása – döngölt föld és malter – arra utal, hogy ez is középkori. Hasonló alapozásra bukkantak a berei és a csomaközi templomok ásatásakor is. A vájatban az is látható, hogy kiszedési gödör veszi körbe a falakat, ez arra utal, hogy lebontották az épületeket, és kitermelték az alapanyag egy részét. Gyakorlatilag falalapcsonkra bukkantak. Meg van mind a két része, azaz átvágta a markológép az épület mindkét oldalát. Jól látszik az is, hogy korábban is volt bolygatva ez a rész. Kissé feljebb, közelebb a házakhoz, közvetlenül a járda mellett 18-19. századi szemetesgödröt találtak. Cseréppipa-, talpastál-maradványokat, zománcozott edénytöredékeket leltek.

Dr. Hágó Attila Nándor és Romát Sándor régészektől megtudtuk azt is, hogy a kanalizálási munkálatokat nem kell leállítani a mostani leletek miatt. A mostani leletet feltárják, ellenben kizárólag a nyomtávban kutathatnak. Amennyiben nagyobb értékkel bíró leletet lehetne valószínűsíthetni, kérhetnének engedélyt arra is, hogy odébb is ássanak.

A törvényeknek megfelelően a monostor közvetlen közelében – 200 méteres távolságon belül – régészeti felügyeletet kell biztosítaniuk a szakembereknek. Ez azt jelenti, hogy akár másfél hónapig régészek tartózkodnak majd Kaplonyban. A víz- és szennyvízhálózat cseréje, bővítése egyébként jó ütemben halad Kaplonyban – fejtette ki érdeklődésünkre Mosdóczi Vilmos polgármester.