Átadták ma a vasúti átjárókat

Még nem tudni, hogy pontosan mikor is, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy július hónap második felében megtörténik a Kaplony és Nagykároly közötti vasúti átjárók korszerűsítése. Fénysorompót és félkarú sorompót is fel fognak szerelni.

Ma történt meg az úgynevezett terület átadása, azaz a kivitelező cég megkapta a területet, amelyen el kell hogy végezze a munkálatot. Különféle szolgáltatók képviselői is jelen voltak, hiszen áram-, gáz-, telefonvezeték húzódik arra. Ott voltak még a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal illetékesei, a Szatmár Megyei Tanács útkezelőségének munkatársai (az úttest lévén megyei út hozzájuk tartozik), valamint az érintettség okán a kaplonyi önkormányzat is képviseltette magát.

A kivitelező egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan melyik nap is ejtik meg magát a kivitelezést. De előzőleg tájékoztatni fogják a lakosokat. A közlekedésügyi rendőrségtől azt fogják vélhetően kérni, hogy az egész úttestet lezárhassák egy-egy napra (ezeket mindenképpen hétvégére fogják kérni). Azokon a napokon majd az alternatív útvonalon, azaz Kálmánd fele juthatunk ma be Kaplonyból Nagykárolyba. Elmondásuk szerint maga a kivitelezés minket érintő része kétszer nyolc órát fog igénybe venni. Gumírozott felületet fognak elhelyezni a sínpárok közötti szakaszra. Előbb a Nagykároly felőli átjáróval fogják kezdeni, utána (vélhetően a következő hétvégén) a másikkal.

A megvalósítás nehézségét az okozza, hogy a vasutasok által kiírt közbeszerzési eljárás nyertesének a sínpároktól számítva legtöbb fél métert kell felújítaniuk. A többi, pár méteres szakaszt az útkezelőségnek kell rendbe tetetnie, nyilván adott esetben más kivitelezővel, viszont szerencsés lenne ugyan abban az időben, vagy legalábbis a közeljövőben, hiszen egyébként hamar tönkremegy a beruházás. Utóbbi megszervezése még zajlik – bízzunk a legjobbakban.