A járvány és Kaplony

Vélhetően Kaplony község lakosságának kevesebb mint egytizede oltatta be magát az új típusú koronavírussal szemben. Erről pontos kimutatása nincs sem a polgármesteri hivatalnak, sem az háziorvosoknak.

Arról sincs kimutatás, hogy mely védőoltást preferálják a kaplonyiak, egyáltalán odafigyelnek-e arra, hogy melyik gyártó termékével oltatják be magukat, vagy magát a védőoltást tartják fontosnak. Habár a térségben a számok alapján igen erősen van jelen a világjárvány, a mindennapokban nem különösebben érzékelni. Többek szerint a tavalyi megszorító intézkedések (amelyek javarészt még mindig érvényben vannak!) olyannyira felháborították az embereket, hogy a szkepticizmusuk mind a mai napig megmaradt.

Általánosnak is mondható vélekedés az, hogy az áldozatok nagy többségben egyéb súlyos betegséggel is rendelkezték, azaz a közvélekedés összességében túlzottnak tartja a védekezést célzó intézkedéseket. Nyilván kivételek azok, akiket a járvány súlyosan érintett.

A védőoltások kapcsán a jelenlegi kevesebb mint 200 főnél bizonyosan többen szeretnék azért mégiscsak beoltatni magukat, azonban várakoznak. Főként az aggasztja az így-úgy érdeklődőket, hogy Nagykárolyba, sőt, akár Szatmárnémetibe, Tasnádra vagy még messzebb kell utazniuk. Felmerült, hogy előbb-utóbb helyben, a háziorvosok is beadhatják a védőoltásokat, akkor bizonyosan több kaplonyinak lesz védőoltása. Másik olyan tényező, aminek a hatására valószínűsíthetően többen legyűrik majd az oltással kapcsolatos ellenszenvüket, ha bevezetik, hogy kötelező oltási bizonylattal rendelkezniük azoknak, akik utazni akarnak (például külföldre).